Kimya Mühendisliği doğal ve sentetik kimyasalların çeşitli yardımcı maddelerle reaksiyona sokularak veya karışımlar hazırlanarak kimyasal ve fiziksel değişimler sonucunda faydalı ve pazarlanabilir ürünlere dönüştürülmesini amaçlar. Bu amaçla kimya mühendisliği, Ar-Ge faaliyetleri gerçekleştirerek üretim süreçlerinin geliştirilmesi ve uygulanması için multidisipliner çalışmaya açık temel bir mühendislik alanıdır.
İSTÜN Kimya Mühendisliği Bölümü'nün amacı; her biri alanında saygın, sektör deneyimi olan, uluslararası bilim ödülleri almış, özgün çalışmalarıyla adından söz ettiren akademik kadromuzla; analitik düşünme yeteneğine sahip, ulusal ve uluslararası sektörlerde rekabet edebilen, evrensel bilgi ve becerilerle donatılmış, takım çalışmasına yatkın, yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinmiş, teknoloji ve bilim üreten, iş güvenliği, çevre, etik ve sosyal ilkeleri gözeten mühendisler yetiştirmektir.
Akademik Olanaklar
Müfredatımız, günümüz kimya mühendislerinin katma değeri yüksek yeni ürünler geliştirme, satış sonrası müşteri ilişkilerini yönetme ve kalite kontrol gibi ürün mühendisliği faaliyetlerinin yanı sıra yeni prosesler tasarlama ve bunları en uygun koşullarda işletme faaliyetlerinde bulunabilmeleri için; temel bilimler, mühendislik bilimleri, tasarım ve seçmeli dersler olmak üzere dört ana grupta dengelenmiştir. İlk iki yıl ağırlıklı olarak kimya, fizik ve matematik alanlarında temel bilim dersleri, üçüncü yıl mühendislik bilimleri dersleri ve son yıl tasarım dersleri yer almaktadır. Derslerde uygulamalı, laboratuvar ve bilgisayar tabanlı kimya mühendisliği eğitimi verilecektir. Seçmeli dersler: Grup seçmeli dersler, teknik seçmeli dersler ve sosyal seçmeli dersler olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır.
Grup seçmeli dersleri, özellikle istihdam ve günümüzün öncelikli alanları göz önünde bulundurularak seçilen sektörlerin temel bilgilerini öğrencilere aktaracak şekilde seçilmiştir. Polimer Mühendisliği grup dersleri polimer, plastik, polimer işleme ve boya gibi alanlarda istihdama ve Ar-Ge çalışmalarına katkı sağlayacaktır.
Kurucu vakfımızın ilaç sektöründeki yoğun üretim, kalite kontrol ve Ar-Ge faaliyetleri nedeniyle, son yıllarda yenilenebilir kaynaklara dayalı üretimin artan önemi göz önünde bulundurularak İlaç Mühendisliği seçmeli grubu ve Biyokimya Mühendisliği seçmeli grubu oluşturulmuştur. Tüm dersler modern eğitim ekipmanları ve laboratuvar olanakları ile desteklenecektir. Öğrencilerimizin aldıkları derslerle araştırma ve uygulama becerilerini geliştirmek için ikinci ve üçüncü sınıfın sonunda Ar-Ge stajı ve ardından üretim stajı yapmalarına olanak sağlanacaktır. Bu anlamda kurucu vakfımızın ilaç endüstrisi ile olan organik bağı sayesinde Ar-Ge çalışmalarında en çok desteklenecek mühendislik alanlarının başında gelecektir.
Kariyer Olanakları
Bölüm mezunları, "Kimya Mühendisi" unvanı ile; kimya sanayi, boya sanayi, kozmetik sanayi, enerji sanayi, ilaç sanayi, plastik sanayi, otomotiv sanayi, metal sanayi, tekstil, tarım, gıda gibi birçok alanda çalışabilirler. Ayrıca bölüm mezunları yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ederek akademik kariyerlerinde ilerleyebilmektedirler.